A fertőző szifilisz

719
HOZZÁSZÓLÁS:

A szifiliszt a ‘Treponema pallidum’ baktérium okozza, amely bekerül a nemi szervek, a száj és a végbélnyílás vékony nyálkahártyájába. A T. pallidum fertőzött személy sebéből közvetlenül az egészsszifiliszéges partner nyálkahártyájába, onnan pedig a vérébe kerül. A fertőződés után 10-90 nap elteltével nyílt seb keletkezik, azon a helyen, ahol a kórokozó bejutott. Ha nem lépnek fel ellene, a T. pallidum évekig elélhet a szervezetben, végül megfertőzheti a szívet, az idegrendszert, és a betegség akár a lehető legrosszabbal is végződhet.

A fertőzés

A szifilisszel kapcsolatban az egyik legnehezebb dolog nem a fertőzés maga, hanem az ahhoz kapcsolódó negatív érzelmek, mint például a gyarlóság, szégyen és bűntudat érzései. A szifiliszhez minden más nemi úton terjedő betegségnél jobban hozzátapadt az évszázadok alatt az megbélyegzés, amely azonosította a laza erkölccsel és az igénytelen társadalmi normákkal.

A szifilisz azonban mára fokozatosan elérte a középosztályt is, és olyan emberek betegsége lett, akik valamiért úgy képzelték, hogy ez a betegség csak „másféle” embereket fertőzhet meg. Ha tehát valaki döbbenten azt tapasztalja, hogy szifilisze van, gondoljon arra, hogy nincs egyedül!

Hagyományosan a szifilisz a férfiak betegsége volt. A 60-as és 70-es évek szexuális forradalma után főleg a homoszexuális és biszexuális férfiakat sújtotta.A bejelentett esetek számának újabb emelkedését viszont nem az utóbbiak okozzák (többen használnak gumi óvszert, mivel félnek az AIDS-től), hanem a heteroszexuális férfiak és nők.

Egészségügyi tisztviselők a szifilisz újabb hullámát összekapcsolják a kábítószerek használatával és a prostitúcióval. Sok kokainélvező számol be arról, hogy a szer fokozza a nemi vágyait, ami naphosszat tartó orgiákhoz vezethet. A nők, akik részt vesznek ezeken, szexuális szolgáltatásaikat pénzért árulják, hogy újabb adag kokaint vehessenek.

Nos, lehet, hogy az emberek többsége nem jár ilyen helyekre, de kapcsolatba kerülhet valakivel, aki igen! Vagy partnerünk lehetett együtt olyannal, aki járt már ott.

Sokszor későn szembesülünk a problémával!

Magáról a betegségről sok esetben csak akkor szerzünk tudomást, amikor már késő, mert a szifilisz, hasonlóan a többi nemi úton terjedő betegséghez, nem mutat egyértelmű tüneteket sem rajtunk, sem a partnerünkön.

Hogy még komplikáltabb legyen a dolog, ha nem egyértelmű, hogy valaki veszélyeztetett, akkor olyan orvoshoz mehetünk, aki nem feltétlen számít szifiliszre a betegei között, ezért elvétheti a diagnózist.

719
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]