Ismerje meg a szifilisz 3 szakaszát

806
HOZZÁSZÓLÁS:

A szifilisz, vagy más néven vérbaj időben történő diagnosztizálása roppant fontos, mivel ha nem kezelik időben, akkor akár az egész szervezetet is megtámadhatja.

A vérbajnak 3 jól elkülöníthető szakasza van, melyek a következőek:

1. szakasz

Az első tünetek  a szifilisszel való megfertőződést követően a 2. és 6. hét között jelentkeznek, méghozzá a hímvesszőn, a külső nemi szerveken vagy a hüvelyben megjelenő vöröses, kiemelkedő folt képében, ami azonban semmiféle fájdalmat nem okoz. Kialakulásának helye attól függ, hogy hol került be a szervezetbe, így megjelenhet a szájban, a végbélben, a nyelven vagy akár a méhnyakon is. Ez a fekély nem vérzik, de dörzsölés hatására kifakadhat, és ilyenkor roppant fertőző váladék szivároghat belőle. Mivel ez a folt pár hét múlva magától eltűnik kis heget hagyva maga után, ezért a fertőzöttek legtöbbje úgy tekinti, hogy már nincs is semmiféle probléma. Azonban a szifilisz ezzel korántsem gyógyult meg, csupán csak átlépett a második stádiumába.

2. szalasz

Ebben a stádiumban a szifilisz a véráramba bekerülve szétterjed a testben, melynek egyik markáns, jellemző tünete a szájfekélyek kialakulása. Gyakran megnagyobbodnak a nyírtokcsomók, és akár a szem is begyulladhat. Ezen kívül igen fájdalmas csont-és ízületi gyulladások, fejfájás, torokfájás, izomfájdalmak, májgyulladás, étvágytalanság és súlycsökkenés is jelentkezhet. Ha az agyburok is  gyulladásba kerül, akkor fejfájás, tarkómerevség és akár süketség is kialakulhat.

Erre a szakaszra jellemző még, hogy a hüvely és végbél körül szürkés vagy fakó rózsaszínű, roppant fertőző foltok jelennek meg. Emellett fáradtság, láz, vérszegénység, hajhullás, hányinger és étvágytalanság is kialakulhat. Ezek miatt már valóban betegnek érzi magát a páciens. Majd ezt követően egy tünetmentes időszak következik, ami akár rendkívül hosszú is lehet, évtizedekig is eltarthat. De az is előfordulhat, hogy a harmadik szakasz sosem jelentkezik a szifiliszes betegnél.

3. szakasz

Ha a harmadik szakasz is kialakul a betegnél, akkor 3 féle tünetcsoport fordulhat elő: jóindulatú késői szifilisz,  idegrendszeri (neuro) szifilisz és kardiovaszkuláris (szívérrendszeri) szifilisz.

A jóindulatú szifilisz esetén csomók jelennek meg a törzs felső részén, a térd alatt a lábszáron, az arcon és a fejbőrön, melyek lassan nőnek és fokozatosan gyógyulnak heg hátrahagyásával. Ha  a csontokat is érinti a fertőzés, akkor csontig hatoló fájdalmakat okozhat a betegnél.

A idegrendszeri szifilisz látásromlást, érzékeléskieséseket, memóriazavarokat és egyensúly problémákat okozhat.

A kardiovaszkuláris szifilisz a fertőzöttséget követő 10. és 25. év között alakul ki. A szívből induló fő ütőér kitágulását és gyengülését  és akár az aortabillentyűk elégtelenségét is kiválthatja. Ez mellkasi fájdalommal és szívelégtelenséggel járhat együtt, ami akár a páciens halálát is okozhatja .

806
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]